International Sculpture Center

   

DIRECTORY

Paul Raff

Cascade House
2008

Glass

Located in Toronto, Canada, this 352 m2 residence sits amongst the old growth trees and traditional houses of the Forest Hill community. The design is shaped around the concept of making visible the architecture as interface between habitation and landscape. Along the street fašade is a prominent glass privacy screen made from 475 panels of 19mm vertically stacked glass. Set in a crenellated pattern, this sculptural screen allows a maximum diffusion of light while providing visual privacy from the street. The screen also becomes a striking element when viewed from the street. Even on the greyest days of the year, its subtle shifts in colour and texture imbue the street with vitality. When viewed from the interior, the ethereal light quality evokes being caught up in the crest of a wave or being suspended behind the cascade of a waterfall.